‘t Gagel als vliegwiel voor de regeneratieve voedseltransitie

Stel je eens voor: een regeneratieve boerderij van 45 hectare waar jaarlijks 40 ton fruit, 400.000 bomen en akkers vol verse groenten geteeld worden. Waar tegelijkertijd inheemse natuur teruggebracht wordt en het landschap floreert door de vele vijvers en poelen. Nee, dit is niet een of ander utopisch voorbeeld. Dit is het plan in uitvoering van peasmaker Lentelandboerderij ’t Gagel.

Mijn camper stond vorige week in Lochem in de Achterhoek. Ik was hier aan de slag op de nieuwste Lentelandboerderij van peasmakers Daan Houwers, Roos Burger, Ricardo Cano Mateo en Anne van Leeuwen. Anne en Ricardo ken je misschien. In 2019 startten zij regeneratieve boerderij Bodemzicht. Sinds maart hebben ze samen met Roos en Daan van ’t Gagel de nieuwe plek voor hun missie gemaakt.

En die missie is nogal ambitieus en misschien wel groter dan ’t Gagel zelf. De vier boeren willen namelijk dat de boerderij een vliegwiel gaat worden voor de regeneratieve voedseltransitie. In Nederland, maar het liefst ook ver daarbuiten. Anne, Daan, Roos en Ricardo geloven dat ons voedselsysteem pas echt gaat veranderen als er een volledige cultuuromslag plaatsvindt. Dus worden alle elementen die nodig zijn voor die cultuuromslag naar de boerderij gehaald.

Naast het telen van groente, fruit en bomen zijn er kippen en komen er koeien die het landschap gaan helpen onderhouden. Er is een trainingsprogramma voor startende regeneratieve boeren. Kunstenaars en chefs gaan samenwerken op de boerderij aan een nieuwe eetcultuur. Consumenten kunnen komen kamperen, lekkers van het landgoed kopen in de boerderijwinkel en in de toekomst gaan genieten in het erfrestaurant.

’t Gagel is een smeltkroes in wording waar overvloed aan eten en kennis gedeeld wordt met de gemeenschap. De boerderij heeft historisch gezien een belangrijke plek in de lokale gemeenschap en doordat het nu een Lentelandboerderij is geworden, wordt die rol versterkt. De gemeenschap kan nu namelijk mede-eigenaar worden, waardoor de grond vrijgekocht wordt en zowel boeren als consumenten verzekerd zijn van een regeneratieve toekomst.

Het vierkoppige boerenteam is nu zes maanden bezig en gestaag werken de boeren aan hun grootse plannen samen met vier teamleden en vrijwilligers. Er is inmiddels een enorme groentetuin waarvan de groenten in pakketten in de omgeving verkocht worden. De eerste bomen voor agroforestry en natuurherstel zijn gekweekt en een grote diversiteit aan kippetjes leggen kleurrijke eieren. De boerderijwinkel is net open en de camping staat gezellig vol.

Tien jaar denken de boeren nodig te hebben om hun hele plan te verwezenlijken. En dat kan alleen met een ijzersterk team met hun eigen specialisatie en kracht. En dat hebben Daan (to encounter), Roos (to harmonise), Ricardo (to facilitate life) en Anne (to connect) bij uitstek. Ik zie deze week enorme passie, gedrevenheid en veel kennis en kunde. Nee, ik kan niet wachten tot 2034 om deze plek te zien floreren.

Wil je de vier boeren helpen hun missie te bereiken? Meld je aan voor een groentepakket, volg een training, kom kamperen of word mede-eigenaar: https://gagel.nl/

🌱 Geniet je van mijn verhalen en wil je mijn missie steunen? Neem dan ook je Petje Af🌱